• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/uyanisyayinevi
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905334645270
  • https://twitter.com/uyanisyayinevi
  • https://www.instagram.com/uyanisyayinevi

Günün Sözü

Karışık Kare Pizza - Semizotlu Kısır - Fıstık Krokanlı Pasta

Karışık Kare Pizza

3 su b. un

1 tatlı k. yaş maya

yarım çay b. zeytinyağı

tuz

su

Sosu İçin:

2 çorba k. domates salçası

1 domates

1 tutam fesleğen

2 diş sarımsak

tuz

karabiber

zeytinyağı

Üzeri İçin:

mozerella peyniri

kaşar peyniri

sucuk

mısır

siyah zeytin

yeşil biber

köz kırmızı biber

Hazırlanışı:

Unu karıştırma kabına alıyoruz ve ortasını havuz gibi açıyoruz. Unun üzerine tuzu serpiyoruz. Ortaya mayayı koyuyoruz. Mayanın üzerine zeytinyağını döküyoruz. Az da ılık su döküyoruz ve ortadan mayayı eriterek karıştırmaya başlıyoruz.

Açıyı genişleterek yoğuruyoruz. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar güzelce yoğuruyoruz. Hazırladığımız hamuru yuvarlayıp mayalanmaya bırakıyoruz. Sosu için, domatesi bir kaseye rendeliyoruz. İçine domates salçasını, doğranmış sarımsağı ve fesleğeni ilave ediyoruz.

Tuzunu, karabiberini attıktan sonra zeytinyağını da koyuyoruz ve sosumuzu karıştırıyoruz. Üst malzemeleri için, peynirleri rendeliyoruz. Sucuğu, biberi ve çekirdekleri çıkarılmış zeytini dilimliyoruz. Köz biberi doğruyoruz. Mayalanan hamurun üzerine az un serpiyoruz ve merdaneyle kare hamur açıyoruz.

Kenarlarını da keserek hamuru kare şekline getiriyoruz. Kesince çıkan hamur parçalarını birleştirip tekrar açıyoruz ve dört kenar için fitil şeklinde kesiyoruz.
Kare hamurumuzu yağlı kağıt üzerine alıyoruz ve ters çevirdiğimiz tepsinin üzerine koyuyoruz.

Kare hamurun kenarlarını suyla ıslatıyoruz ve fitil hamurları da kenarlara yapıştırıyoruz. Hamurun üzerine sosu sürüyoruz. Sosun üzerine mozarella ve kaşar rendesi serpiyoruz. Üstüne sucuğu, biberleri ve zeytini koyuyoruz. Mısırı serpiyoruz. Önceden ısıtılmış 240 derecelik fırında pişiriyoruz.

Semizotlu Kısır

2 su b. ince bulgur

1 tutam maydanoz

1 tutam dereotu

1 demet semizotu

1 tutam taze nane

1 tutam taze soğan

1 çorba k. domates salçası

1 çorba k. biber salçası

1 limon

zeytinyağı

tuz

Hazırlanışı: İnce bulguru bir kaseye alıyoruz ve üzerine sıcak su döküyoruz. Kasenin üstünü streç filmle kapatıyoruz ve bulgurun suyu çekip yumuşamasını bekliyoruz. Maydanozu, dereotunu, naneyi, yeşil soğanı ve semizotunu doğruyoruz.

Bulgur yumuşayınca salçalarını ilave ediyoruz ve yoğuruyoruz. Doğradığımız yeşillikleri de ilave ediyoruz. Limonun suyunu üzerine sıkıyoruz. Zeytinyağını ve tuzunu da koyuyoruz. Malzemeleri güzelce karıştırıyoruz ve kenarlarına kıvırcık koyduğumuz servis tabağına kısırı dökerek servis ediyoruz.

Fıstık Krokanlı Pasta

3 yumurta

1 çay b. toz şeker

1 pk. vanilya

1 pk. kabartma tozu

Yarım çay b. sıvıyağ

3 çorba k. un

Kreması İçin:

2 su b. süt

1 çorba k. un

1 çorba k. nişasta

1 çay b. toz şeker

2 çorba k. köpürtülmüş şanti

1 pk. vanilya

Islatmak İçin:

Meyva suyu

Arası İçin:

1 su b. toz şeker

1 su b. yer fıstığı

1 pk. çikolata

Üzeri İçin:

Köpürtülmüş şanti

Hazırlanışı:

Yumurtaları karıştırma kabına kırıyoruz. İçine toz şekeri döküyoruz ve mikserle iyice köpürene kadar çırpıyoruz. Sıvıyağı döküyoruz. Unu, kabartma tozunu ve vanilyayı da ilave ediyoruz.

Pasta çemberinin altını yağlı kağıtla kapatıyoruz ve tepsi üzerine alıyoruz. Hazırladığımız kek karışımını kalıba döküyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına koyuyoruz. Kekimiz kabarınca dereceyi 160′a düşürüyoruz. Kürdanla kontrol ediyoruz ve pişen kekimizi çıkararak soğumaya bırakıyoruz.

Kreması için, sütü tencereye döküyoruz. Unu, nişastayı, şekeri ve vanilyayı ilave ediyoruz. Çırpma teliyle karıştırarak pişirmeye başlıyoruz. Kremamız kaynayıp göz göz olunca altını kapatıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Soğuyunca içine 2-3 kaşık köpürtülmüş şanti koyuyoruz ve çırpıyoruz.

Yumuşak bir krema elde ediyoruz. Krokanı için, toz şekeri tavaya koyuyoruz ve kısık ateşte yakmamaya özen gösterek eritiyoruz. Şekerimiz eriyince içine yer fıstıklarını atıyoruz ve kaynayınca ocaktan alıyoruz. Yağlanmış fırın tepsisine hazırladığımız krokanı döküyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Soğuyunca krokanı merdaneyle kırıyoruz. Pasta kekini enlemesine üç parçaya kesiyoruz. Servis tabağına pasta kekinin altını koyuyoruz. Keki mandalina suyuyla ıslatıyoruz.

Üzerine kremanın yarısını koyuyoruz ve spatulayla düzeltiyoruz. Kremanın üzerine rendelenmiş çikolata ve krokan parçaları serpiyoruz. Üzerine ikinci kat keki yerleştiriyoruz. Bu keki de mandalina suyuyla ıslatıyoruz. Üzerine kremayı döküyoruz ve düzeltiyoruz. Krokan parçaları ve çikolata rendesi serpiyoruz.

Son kat keki de yerleştiriyoruz. Üzerine yine meyva suyu dökerek ıslatıyoruz. Bu işlemi yaparken pasta çemberi kullanırsak kenarlardan krema taşmaz ve daha düzgün olur. Pastayı çemberden çıkardıktan sonra üzerini krem şantiyle kaplıyoruz. Üzerine de çikolata ve krokan serperek servis ediyoruz.

Oktay Usta



2132 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Okuyalım, Okutalım
Site Haritası