• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/uyanisyayinevi
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905334645270
  • https://twitter.com/uyanisyayinevi
  • https://www.instagram.com/uyanisyayinevi

Günün Sözü

Cüzdan, bel ağrısına neden olabilir

Erkeklerin cebinden, kadınların çantasından ayıramadığı cüzdanlar hayatın vazgeçilmezidir. O kadar önemlidir ki, cüzdan olmadan asla dışarı adım atılmaz. Evde unutulması halinde kendinizi güvende hissedemezsiniz. Bu yönüyle cüzdanlar hayati öneme sahiptir. Sizi tanıtacak kimlik kartınız, ehliyetiniz, paranız, kartlarınız, sevdiklerinizin albümü olacak kadar fotoğraf ve daha önemsediğiniz pek çok şey, vazgeçilmeyen cüzdan içerisindedir.

Cüzdanın kaybolması halinde ise başınız büyük derttedir. Önemsediğiniz her şeyi kaybettiniz demektir. Dahası özel hayatınıza dair bilgiler de artık yabancıların elindedir. Dikkat! Konu hırsızlık değil, sağlık…

Cüzdanlarınızı kaybetmemek adına sürekli temas kuracağınız arka cebinizden ayırmazsınız. Acaba en özelinizi sakladığınız cüzdanlar gerçekte nerede taşınmalıdır?

Herhalde cep telefonuna ve cüzdanına tutkuyla bağlı olmayanımız yoktur. Daha çok erkeklerin tercih ettiği arka cepte cüzdan ve cep telefonunu muhafaza etme alışkanlığı göz önünde bulundurularak bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Kredi kartlarını sevmeyen de yok denecek kadar azdır. Zaten kredi kartlarını sevmeyenler de banknotlara hayrandır. Peki, tüm bunları içerisinde bulunduran ve yanınızdan ayıramadığınız cüzdanlarınız veya cep telefonlarınız ya size zarar veriyorsa?

Büyük çoğunluğun yine diğer arka cebinden eksik etmediği cep telefonu vardır. Belki de önem yönüyle yanınızdan ayırmayacaklarınız arasında daha ön sıralara yükselen cep telefonları cüzdanı çoktan geçti. “Gençlik cüzdansız dolaşabilir ama cep telefonu olmadan asla!” demek bile yerinde olabilir.

Cüzdan, bel ağrısına neden olabilir

Ağır bir şey taşımadınız ancak belinizde veya sırtınızda bir ağrı var. Bu ağrının nedeni bedenin hareketsiz, yanlış pozisyonda ya da genel duruşuyla alakalı olabileceği gibi, pantolonunuzun arka cebinde taşımaya alıştığınız cüzdanınız da olabilir. Özellikle içi aşırı dolu kullanılan cüzdanlar vücudun duruşunu etkilediğinden ciddi ağrılara neden olabiliyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Turgut Terzi kabarık cüzdanlarla ilgili şunları söylüyor:

“Cüzdanımızın içine koyduğumuz kartların ve kartvizitlerin esneme payları az olduğu için, cüzdana girdiğinde hacmi büyüyor. Olay böyle olunca arka cepte taşınan cüzdan dört santimetre kalınlığında oluyor. Gün içinde yaklaşık 8 saatini bir koltukta geçiren kişinin iki kalça arasında dört santimetrelik bir fark olacak. Yani o kişi sekiz saat, dört santimlik bir eğimde oturacak. Bu da kişinin yeterli kas gücüne ve eklem hareketi olanağını ortadan kaldıracak ve bel ağrısına neden olacak”

Sadece kabarık cüzdanın yanı sıra sürekli oturmak bile bele binen yükü arttırır. 15-20 yirmi dakikadan fazla sürekli oturulmamalı, sık sık vücudun pozisyonu değiştirilmelidir. Üstelik bu durum masabaşı çalışanlardan çok araba kullanırken de göz ardı edilen alışkanlıkların başında gelmektedir.

Kalbe, beyne, bele zararlı! 

Uzmanlar, zaman zaman vücudunuzda sebebini bilemediğiniz ağrıların olası sebepleri arasında cep telefonunu da göstermektedir. Cep telefonlarının yaygınlaşması ve gelişmiş kullanım özellikleriyle ofisler bile artık cebe girdi.

Sadece iki başparmağıyla iş kontrolü dahil pek çok işlemi yapabilmek mümkün. Eğlence bakımındansa cep telefonundan ayrılmak düşünülemez. Yrd. Doç. Dr. Haluk Kulaksızoğlu, cep telefonlarının sürekli kullanımı konusundaki endişelerine şöyle dikkat çekiyor:

"Cep telefonları kalbe yakın tutulursa kalbe, beyne yakın tutulursa beyne, testislere yakın tutulursa testislere zarar veriyor. Bu yüzden cep telefonlarını pantolonların arka ceplerinde taşınması gerekir. Tabii otururken de mutlaka arka cepler boş bırakılmalıdır. Aksi takdirde yine belinize orantısız yük bindirecek ve uzun vadede ağrılarla yüzleşeceksiniz.

2020’de cüzdana son!

Acaba kurtulduk mu?

Birankette, katılımcıların yüzde 65’i birçok insanın 2020 itibarıyla “mobil cüzdan” kullanmaya tamamıyla alışacağını söylüyor.

Türkiye’de her üç kişiden biri de hâlihazırda ödemelerini cep telefonlarıyla yapmaya istekli olduğunu söylüyor. Hatta eskiden uzun kuyruklardan yapılamayan pek çok işlem artık internet bankacılığıyla hallediliyor. Şimdiden cep telefonlarını alışverişte ödeme yapmak ya da bir bankacılık işlemi için kullanan pek çok insan var. Üstelik artık mağazadan alışveriş yapmak yerine internetten sipariş veren binlerce insan var.

Neden cep telefonları aynı anda cüzdan olmasın ki?

profesör Susan Crawford şöyle söylüyor: “Bir para sisteminden daha hayali bir şey olamaz. Alışveriş için üzerine bir şeyler yazılı kâğıt parçalarını değiş tokuş ediyor olmamız aslında birbirimize ne kadar güvendiğimizi gösteriyor. Öyleyse neden bir sonraki adımı atıp değerin daha da soyut temsillerine geçmeyelim ki?”

Birkaç yıla kadar cüzdanların tüm görevlerini cep telefonları devralacak. Yine de arka ceplerden kaynaklanacak yanlış oturma alışkanlıklarından özenle kaçınılmalıdır.

Sırt çantalarına dikkat!

Özellikle okula giden çocuklarda sırt çantasının, ağırlığı ve uygun olmayan pozisyonda taşınması sonucu sırt ağrılarına neden olduğunu söyleyen Akademi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Portakal, önemli uyarılarda bulunuyor.

Çocuğun boyuna ve ağırlığına uygun çanta seçimi yapılmasının büyük önem taşıdığını belirterek anne ve babalara seslenen Portakal, "Tasarruf yapacağım derken, çocuklarınızın belini bükmeyin. Okul çağı çocuklarında bel ağrısı görülme sıklığının yüzde 70 civarında. Ayrıca genç yaşta bel ağrısı çekenlerde, daha ileri yaşlarda da bel ağrısı yaşanma riskinin daha da artıyor. Bu nedenle okul çağındaki çocukların ve gençlerin erken dönemlerden itibaren bel ağrısından korunmaları konusunda gerekli eğitimlerin verilmesi kaçınılmaz. Ergonomik olarak doğru ekipmanların seçilmesi gerekiyor" diyor.

Ağır sırt çantası taşımanın, okul çocuklarının gelişmekte olan eklem, kas ve ligaman yapılarında zorlanmalara neden olduğunun altını çizen Uz. Dr. Mehmet Portakal, "Belde kas gerginliği mekanizmasını tetiklenebilir. Yürüyüşün bozulmasına ve hatta ciddi kronik bel ağrılarına yol açabilir. Sırt çantasının şekli, taşınma biçimi ve çantanın ağırlığı postür (beden duruşu) ve kalp-solunum sistemi üzerinde de önemli etkilere sahiptir. Aynı zamanda postür bozukluğunun da solunumu etkilediği göz önüne alınacak olursa, bu konu daha da önemli hale gelmektedir. Birçok okul çantası vücut ağırlığının yaklaşık yüzde 10’u veya daha fazlasıdır. Hatta bu ağırlığın bazen vücut ağırlığının yüzde 20’sinin üzerinde olduğu bilinmektedir" açıklamasında bulunuyor.

Sırt çantaları nasıl taşınmalı?

Sırt çantaları ve içindeki ağırlıkların toplamı, çocuğun vücut ağırlığının yüzde10’nundan az olmalıdır.

Ağırlık çanta içerisinde uygun dağıtılmalı ve daha ağır eşyalar sırta ve bele yakın gözlere konmalıdır.

Sırt çantaları uzun süreli taşınmamalı, uzun süre ayakta kalınacaksa çıkarılmalıdır.

Ortopedik/ergonomik (iki geniş ve destekli omuz askısı ve bel kemeri bulunan, hafif) çantalar tercih edilmelidir. Tasarruf amacıyla, bu özellikleri taşımayan çantalara kesinlikle rağbet edilmemelidir. 

Sırt çantası her iki omuzdan asılarak düzgün şekilde taşınmalıdır.

Ağır çantalarda kalça kayışı kullanılmalı, kayışları geniş ve yumuşak çanta tercih edilmelidir. 

Sırt çantasının her iki kayışı birlikte kullanılmalı ve belin 5 cm. yukarısında duracak şekilde, sağlam bir biçimde tespit edilerek ayarlanmalıdır. Doktorun önerdiği sırt adalelerini geliştirici egzersizlerin yapılması sağlanmalıdır.

Tekerlekli sırt çantaları tercih edilmelidir. 

Öğrencilerin okulda kilitli dolaplarının olması; eve sadece, o gün gereken defter ve kitapları taşımaları sağlanmalıdır.

Tüm kitabı taşımak yerine sadece ilgili kısımların fotokopisi çekilebilir. 

Sık sık çanta temizliği yapılmalı ve ihtiyaç duyulmayan malzemeler çantadan çıkarılmalıdır. 

Çocuk sırt ağrısından sıkça yakınırsa doktoruyla mutlaka konuşulmalıdır.

Çocuklara ağır çantaları dizden eğilerek kaldırmaları gerektiği öğretilmelidir. 

Cihan Dinar



1576 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Okuyalım, Okutalım
Site Haritası