• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/uyanisyayinevi
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905334645270
  • https://twitter.com/uyanisyayinevi
  • https://www.instagram.com/uyanisyayinevi

Günün Sözü

Yazar Fazile Aşar Aydınalp; “Sevginin nasıl maddeleştirildiğini ve mananın nasıl unutulmuş olduğunu söylüyor ilk kitabı Âzâde'de.

Fazile Aşar Aydınalp
1- Kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Hangi okullarda okudunuz ve nerelerde çalıştınız?

Dört çocuklu bir ailenin ilk çocuğu ve tek kızıyım. İlk ve ortaokulu Mardin Cumhuriyet İlk Öğretim Okulu’nda okudum. Lise eğitimimi Aziz Sancar Anadolu Lisesi’nde tamamladım. (Eski adı ile Mardin Lisesi). Maddi imkânsızlıklar ve babamı da kaybetmiş olmaktan ötürü üniversite okuyamamıştım. 7 yıllık evliyim ve şu an Açık Öğretim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı okuyorum.

2- Yazma hikâyenizi anlatır mısınız? Ne zaman yazmaya başladınız ve ilk kitabınızın adı, konusu neydi?

Kendimi bildim bileli konuşmaktan çok yazmakla ifade etmeye çalışırım. Şiiri çok severim. Lise döneminde yazma konusunda kendimi iyi ifade etmekten çok daha fazlasını yapabildiğimi fark ettim, başkalarını da hissederek yazmak gibi, şiir yazabilme yeteneğine sahip olmak gibi ve başladım. Bu defa farkında olarak, isteyerek ve daha da çok okuyarak… İlk kitabımızın konusu Aşk.

3- Yazmaya başlamadan önce ve şu an duygularınız arasında ne gibi farklar var?

Yazmak hem kendinin hem de çevrende olup bitenlerin, hissedilenlerin, yaşanan acı ve sevinçlerin farkında olmaktır bir nevi. Yazmaya başlamadan önce feraseti dar küçük bir dünyada kendince yaşayan, daha doğrusu yaşadığını zanneden bir çocukmuşum bunu fark ettim. Şimdi ise her şeye bilinçli, önyargısız ve çok daha geniş pencerelerden bakmayı öğrendim ki bu da yazmanın en büyük artısı bence…

4- Bugüne kadar hangi kitapları yayınladınız ve konusu neydi?

Bu benim ilk kitabım ve son olmayacak. Kitabın konusu Aşk.

5- Yazarken nelerden ilham alırsınız?

İlham alınacak o kadar çok şey var ki hangisini söylesem diğerinin hatırı kalır. Bir annenin evladına olan şefkati, yaşanan acılar, insanların kendinden emin hallerinin altında yatan acınası eksiklikler, dar ferasetler, kalıplaşmış sorgulamayı unutmuş yaşanılan hayatlar, çocuklar ve tabii ki Aşk.

6- Yazmak için önce neler yapmak lazım, okumadan yazan ve hemen kitap çıkarmak isteyen o kadar çok ki bu konuda ne diyeceksiniz?

Öncelikle yazabilen birinin okumayı, anlamayı, araştırmayı ve geniş açılardan bakmayı sevmesi lazım. Yazmak öyle alelade yapılabilecek bir iş değildir, her yazmayı seven de yazan da hemen kitap çıkaran da bir anda mükemmel olamaz ama unutulmaması gereken bir şey de var ki bu da hata yaparım, eleştirilirim, beğenilmem korkusuyla vazgeçmekte doğru olmaz. Eğer o azim, istek ve aşk varsa vazgeçilmemeli, her riski göze alarak yola çıkılmalı bence.

7- İyi yazmanın bir formülü var mı? Sizce nedir?

İyi yazmanın bir formülü var mı bilmiyorum ama yazacağınız şey her ne olursa olsun mutlaka hissedilmeli, tabii bu benim düşüncem.

8- Çok satan mı çok okunan mı çok tanınan yazar mı daha verimlidir sizce?

Bir kitabın çok satması o kitabın çok okunduğu manasına gelmez, merak edip aldığımız fakat tamamlayamayıp köşeye attığımız kitaplar buna örnektir. Çok okunan yazarın daha verimli olduğunu düşünüyorum, fayda vermeyen bir yazar niçin çok okunsun ki.

9- Daha iyi yazmak için neler yapıyorsunuz?

Daha çok okumaya, daha fazla araştırmaya, empati kurmaya ve kelime haznemi zenginleştirmeye özen gösteriyorum.

10- Çalışmış olduğunuz yayınevleri ve ilgili kişileri hakkında ve halen çalışmakta olduğunuz yayın evi ve ilgili kişileri hakkında görüşlerinizi bildirir misiniz?

Uyanış Yayınevi ile çalışıyorum, hümanist yaklaşımları, manevi destekleri benim için oldukça mühim. Kitabımı yolladığım zaman paradan evvel kalitesiyle ilgilenmeleri, bana yardımcı olmaya çalışmaları onlarla çalışma isteği uyandırmıştı, nitekim de şu an onlarlayım.

11- Bugüne kadar hangi kurum veya kişi öncülüğünde katıldığınız kitap ile ilgili ortak projeler nelerdir ve konusu amacı nedir?

Âzâde benim ilk kitabım ve daha önce bu tarz faaliyetlere katılmadım.

12- Rahmetli olmuş ya da yaşayan yazar ve şairlerden benimsediğiniz kimlerdir?

Nazım Hikmet, Cemal Süreyya, Bedri Rahmi Eyyüboğlu, Sezai Karakoç, Zülfü Livaneli, Halit Ertuğrul, Ahmet Günbayyıldız, John Steinbeck, Paulo Coelho.

13- Yazar ve şair arkadaşlara söylemek istediğiniz bir çağrınız var mıdır?

Köy okullarında kitap okumak isteyen, maddi imkânsızlıklardan dolayı kitap alamayan onlarca çocuk var onları tespit edip kitap desteği sağlayabiliriz. Ya da pazar parasını bile zor denkleştiren ama kitap okumak isteyen insanlar var onlara ulaşabiliriz diye düşünüyorum. Az çok demeden elimizin ulaşabileceği yerlere ulaştırabiliriz...

14- Son olarak iyi yazar-şair olmak isteyenlere ya da bu işe yeni adım atacak olanlara tavsiyeleriniz nelerdir?

Çok okumalarını ve kelime hazinelerini geliştirmelerini tavsiye edebilirim ve bir de klasik müzik dinleyebilirler.



2282 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Okuyalım, Okutalım
Site Haritası